Membangkitkan nostalgia...

...semasa arwah orang tua masih ada
ketika bulan puasa juadah yang
selalu di nanti2kan ialah 
cucur udang...

Cucur udang yang dibeli dari sebuah
gerai tepi jalan di pekan berhampiran.
Pada aku memang tiada tandingan
di mana2...nikmatnya tak boleh
nak kata...pakcik tu cuma menjual
kuih udang semata tapi kehadirannya 
memang sentiasa ditunggu2
terutamanya di bulan Ramadan...
beratur panjang bukan lagi jadi
 persoalan yang penting dapat
membawa pulang sebagai juadah
sampingan...


Sekarang ni sukar untuk mencari
cucur udang yang serupa yang
menepati citarasa...dulu masa muda
belia awal tahun 80-an tinggal
menumpang di rumah abang di
cheras ada merasa cucur udang
Semenyih yang dikatakan sedap...
hampir ada persamaan tapi masih
tak dapat menandingi cucur udang
pakcik tu!
Yang famous amos di Alor Gajah tu
pun aku dah pernah rasa...tapiii
entahlah jauh beza dengan apa yang
aku harapkan.
Kalau di sini lagi lah takde yang serupa
yang adanya gebus2 terlebih soda
kata cucur udang tapi udangnya ghaib
entah ke mana... 
Bulan puasa memang aku rindukan
cucur udang pakcik tu yang garing
di luar lembut di dalam...tak kedekut
taugeh dan kucai...kuahnya
dibungkus dalam plastik aiskrim
Malaysia...membangkitkan nostalgia.


Yang ini bukan cucur udang tapi
cekodok ikan bilis yang diletakkan
segala macam mak nenek namun masih
tak cukup sifat sebab bahannya tinggal
ciput miput...bersama curahan kuah
cili yang simple.



Cekodok stail aku ialah ikan bilis yang
 ditumbuk lumat bersama garam...digaul
bersama hirisan halus bawang besar...
taugeh dan kucai yang diperah airnya
untuk memastikan bahan itu garing dan
bangkit aroma...
Bila nak goreng baru dibancuh
adunan...bancuh untuk sekali goreng
...memang leceh tapi nak memastikan
adunan tu kembang tak bantat...jangan
terlebih kacau setakat gaul2 macam
tu je...gaul dengan bahan yang
ditumbuk dan diperah tadi...
kendian tabur ngan sejemput udang
geragau(...pastikan tidak berpasir).


Kuah cili yang cukup untuk sekali
makan iaitu 3 biji cili merah...seulas
bawang putih...seulas bawang merah
1/2 ibujari asam jawa dibuat jus...
3 sudu besar gula sedikit garam dan
bahan perasa...diblend semuanya kendian
masak hingga mendidih dan sedikit likat
...nampak cair namun...don't judge the
book by its cover...okayyy
Walaupun tak serupa sekurang2nya
melengkapkan juadah berbuka
sebentar tadi.

4 comments:

Anonymous said...

Salam Farid,

Zaman arwah ayah kak ani masih ada dulu pun, dia suka masak cucur udang ni.

Kami bila berkumpul adik beradik selalu bercerita mengenai jemput2 udang yang ayah buat dalam bulan puasa.

Begitulah juga dia letakkan udang, daun kucai dan taugeh tapi kami tak cicah dengan source.

Acik Erna said...

assalam Farid..kenangan acik pulak..air sirap selasih..setiap hari...walaupun arwah ayahbonda tak minum air sejuk..tetap ada setiap hari untuk anak2nya.

Farid said...

W'salam kak Ani
...arwah abah saya tak gheti nak buat tapi tau beli je...itulah yang selalu dibawa pulang ketika bulan puasa.

Farid said...

W'salam Acik Erna
...samolah kito...cucur udang ngan sirap selasih...memang famous waktu tu...