Roti canai satu!...


Rakyat jelata taklah seramai mana
tapi bila sekali sekala berkumpul
di musim cuti ni...perlulah dipikirkan
kaedah yang lebih ekonomik  ketika
menyediakan sajian untuk di santap.
Sekurangnya boleh jimatkan duit poket
untuk perkara lain yang sudah tentu
penting juga untuk dipikirkan.

Jadi kuatkan hati untuk cuba sesuatu
yang baru iaituuu...nak buat roti canai
hasil air tangan sendiri...cewah dalam
banyak2 menu ada hati pulak nak buat
benda tu...takper sekurangnya ada
keazaman untuk merealisasikannya...
menjadi atau tidak soal no 2.

Tiba2 teringat cerita nostalgia seorang 
rakan ketika dia baru menjadi pengantin
baru hampir 30 tahun lalu...ketika 
bangun pagi di hari pertama tinggal
di rumah mertua...dia di minta 
menyediakan sesuatu untuk sarapan.
kata ibumertuanya "...jangan malu2
buat macam rumah sendiri...kat dapur
tu macam2 ada...tepung pun ada
bolehlah buat roti canai.....
Boleh bayangkan airmuka rakan itu
ketika mendengar permintaan ibu
mertuanya?

Pucat lesi sekejap tapi sib baik cepat2
dia cover....dalam keadaan berani
dengan tidak terus dia cakap tak
pandai nak buat...selalunya kalau
roti canai main order je dari kedai...
apalagi mak mertua terdiam takleh
nak kata apa...yelah dalam banyak2
menu boleh pulak dengan selambernya
suruh buat roti canai...mana2 menantu
pun takkan mampu nak buat...
ini macam sengaja je nak menguji 
mental dan fizikal!...

Dalam keadaan begitu memang
sepatutnya bercakap benar dari 
berlagak pandai...takut nanti 
kelihatan bodoh dan diperbodohkan
di depan orang...



...buat 1/2 adunan dapatlah dalam 16 ketul bebola kecil

...resepi roti canai ni aku ambil dari
sebuat buku catatan lama sejak zaman
belum ada internet lagi...tulisan
cakar ayam...kebetulan terjumpa
 dan dah tak ingat kat mana
aku salin resepi ni...

Bahannya:

1 kg tepung gandum
2 biji telur dipukul
1 sudu teh garam
2 sudu gula
100 gm mentega cair
2 cawan air suam 
(agak2...tak semestinya guna semua)
2 sudu teh susu pekat
1/2 cawan minyak untuk mengoreng

Caranya:

  • Campurkan ke semua bahan2...uli hingga menjadi doh yang lembut.
  • Bentuk menjadi bebola bulat dan balut dengan plastik...kemudian simpan dalam peti sejuk untuk sepanjang malam.
  • Keesokan hari...rehatkan dulu kemudian uli kembali tepung itu agar lembut
  • Jadikan bebola kecil...salutkan dengan marjerin atau minyak...canai dan bolehlah digoreng



... saiz  kecil  macam roti boom versi segiempat

 ...nampaknya memang fail dari
segi persembahan...jangan bayangkan
aku menebarnya macam kat kedai
mamak tu...cuma mampu menepeknya
nipis kemudian tarik sampai ke tepi
dulang...tapi of course lah jadi
koyak rabak macam singlet lama yang
dah berlubang2 tapi dari segi
rasa...boleh tahan jugak!



...jangan silap...ini bukan masak kari tapi kuah lada semalam
di masak cara orang Melaka tanpa menggunakan santan
tapi pekat mengancam...

...dicicah pula dengan kuah ikan merah
 masak lada semalam...pehhhhh! terangkat!
rasa macam tak nak buat lagi...yelah
mengenangkan rupanya tak seperti
roti canai yang biasa kita beli
 di kedai mamak...tapi 
 ada pulak permintaan dari
yang bungsu untuk membuatnya lagi
emmm....maknanya sedap lah tu
tapi kena tunggu lama lagi kot...
nak buat benda rumit ni perlukan
masa dan ketika dan yang lebih penting
perlu ada moood...

Category: 0 comments

0 comments: